Unkarilaisiin paimenkoirarotuihin liittyvillä keskustelupalstoilla puhutaan aktiivisesti rotujemme rotumääritelmien selvennöksistä.  Jokainen siellä kirjoittava on omasta mielestään vähintään asiantuntija ja oikeutettu näin arvostelemaan materiaalin tekijää.  Kun toteutuksesta tulee kiitosta, niin se kuluu näille asiantuntijoille, mikäli tekstistä löytyy virheitä niin se on tietenkin tekijän vika.

Nyt julkisuuteen nostetut julkaisut on ensisijassa tehty ulkomuototuomarikoulutuksen materiaaliksi ja ulkomuotoarvostelun tueksi, sen vuoksi niistä puuttuvat kaikki jalostukseen ym. kytkeytyvät asiat.

Unkarinpaimenkoirat ry on kouluttanut ja järjestänyt rotujensa ulkomuototuomarien koearvostelutilaisuudet vuodesta 1986 alkaen.  Jo sitä ennen Unkarinpaimenkoirat ry kustansi useita ulkomuototuomareita rodun kotimaahan eli Unkariin opiskelemaan rotujemme arvostelun perusteita.

Rotujärjestön toimijat ovat kantaneet huolta rotujen rodunomaisuudesta ja sen mukaisesta arvioinnista. Tämähän on yksi rotujärjestön toiminnan tarkoitus.

Ensimmäiset rotumääritelmien selvennökset tehtiin 1988.  Silloinen puheenjohtaja ja ulkomuototuomari Gunnel Holm ja Unkarissa rotuihimme kouluttautunut ulkomuototuomari Rainer Vuorinen toimivat asiantuntijoina ja itse yhdistyksen sihteerinä toimitin materiaalin kirjoituskoneen ja kuvien kopioinnin avulla.

1990-luvun alussa järjestettiin tilaisuudet, joissa koulutusmateriaali esitettiin kasvattajille ja muille rotujen harrastajille ja heille annettiin mahdollisuus kommentoida sitä.  Rotujemme kouluttavat ulkomuototuomarit olivat silti avainasemassa päättämässä, mitä materiaaliin sisällytettiin. Koska heidän johdollaan koulukset on toteutettu.

Nämä kaikki eri versiot ovat edelleenkin tallella ja käytössäni.

2000-luvulla on ulkomuototuomarikoulutuksessa käytetty sekä edellä olevia rotumääritelmän selvennöksiä että kouluttavan ulkomuototuomarin itse keräämää materiaalia, sekä jalostustoimikuntien tuomarin käyttöön antamia monisteita.

Vuoden 2008 alusta olen ollut mukana Unkarinpaimenkoirat ry.n jalostustoimikunnassa, jonka tehtäviin on mm. sisällytetty ulkomuototuomarikoulutuksen järjestelyt. Toimintasuunnitelmaan kirjattiin koulutusmateriaalin kokoaminen ja ajan tasalle saattaminen.  Toimintavuoden toisessa kokouksessa pyydettiin jalostustoimikunnan jäseniä tekemään esitykset roduttain tärkeiksi katsomistaan asioista jotka tulee ottaa mukaan rotumääritelmänselvenöksiin.  Kolmannessa kokouksessa nämä tekstit käytiin läpi ja niiden perusteella laadin esityksen.

Käytetty kuvamateriaali on pääosin itse kuvaamaani ja Unkarista saamaani, muutamaa kuvaa lukuunottamatta. Siluetti- ja graafisetkuvat ovat Unkarista, sikäläisten rotujärjestöjen rotumääritelmistä, skannattuja ja muokattuja suomenkielelle.
Kuvat on valittu kuvaamaan tiettyä rotumääritelmän kohtaa. Kuvia valttaessa ei ole otettu huomioon mikä tai kenen koira on kyseessä, vaan kuvan peruste on sen sisältämä selkeä informatiivinen arvo. Julkaisuissa ei ole nimetty sen paremmin koiria kun kuvaajiakaan, vaan tieto on jätetty tarkoituksella pois.

Kokoamani materiaali käytiin läpi yhdessä kouluttavan ulkomuototuomarin kanssa ja sen jälkeen esitin sen jalostustoimikunnan jäsenille.  Heillä oli mahdollisuus esittää perusteltuja muutoksia, jotka olisivat menneet kouluttavan ulkomuototuomarin hyväksyttäväksi.  En saanut yhtään perusteltua muutosesitystä.

Materiaali on toimitettu siten että se on mahdollista jakaa, lukea ja tulostaa Internetin kautta. Tämä on kohtuullistanut kustannuksia ja tehnyt mahdolliseksi runsaan kuvien käyttämisen.

Olen laittanut julkaisujen takakanteen nimeni julkaisujen kokoajana ja julkaisijana, koska olen pidättänyt omien kuvieni tekijänoikeudet itselläni. Materiaali on jaossa sivustollani. Julkaisut ovat Unkarinpaimenkoirat ry.n käytettävissä kuten kaikkien muidenkin Internetissä vierailevien, mutta niiden siirtäminen muualla julkaistavaksi on kiellettyä.

Mielipiteet tuosta materiaalista jakautuvat jopa rotujärjestön hallituksen sisällä.  Kuten on todettu, materiaalia ei ole linkitetty rotujärjestön sivuille.

Rotumääritelmien tekstit on vapaasti kopioitavissa. 
Sananvapaus takaa jokaiselle oikeuden tehdä omia julkaisujaan mistä aiheesta haluaa, jokainen voi halutessaan työstää omanlaisensa variaation rakastamansa rodun rotumääritelmästä.

Lopputulos löytyy täältä http://personal.inet.fi/yhdistys/koulutus/koulutus.html

Olkaa hyvät!

Riitta Hohtela